Självtesta dig mot allergier

Självtesta dig mot allergier

Numera är det enkelt att göra ett allergitest, du behöver inte ens uppsöka sjukvården för att göra ett första test, eftersom det finns ett antal självtester att beställa. Så tveka inte att testa dig om du misstänker att du har någon allergi.

Allergier

En allergi är en immunologiskt förmedlad överkänslighetsreaktion. Det betyder att din kropp försvarar sig mot något ämne som för de flesta är helt ofarligt. Allergier kan vara olika allvarliga och ha olika stora konsekvenser. I värsta fall kan de vara livshotande och i andra fall skapar de mest obehag. Men oavsett om fallet är det sista finns det ingen anledning att leva med det obehag som allergier skapar. Det är därför en bra ide att göra ett allergitest om man misstänker att man har en allergi.

Det finns många olika allergier, och några av de vanligaste är födoämnesallergier, pollenallergi och pälsdjursallergi. Det blir mer och mer vanligt att ha någon allergi, och därför är det viktigt att det är enkelt att testa sig, vilket de självtester mot allergier som finns numera underlättar.

Självtester för allergier

Du kan beställa självtester på nätet eller köpa dem på ett apotek. Testet går till så att det kollar mängden IgE-antigener i blodet, eftersom kroppen producerar extra många av dessa när du har en allergisk reaktion, och resultatet kan avläsas redan inom 10 minuter på en testremsa.

Så går det till

Med allergitestet kommer förstås en manual för hur du använder det, men vi berättar även här hur du går till väga.

  • Tvätta först händerna noggrant och torka dem.
  • Stick dig sedan i ett finger med lansetten och fånga en bloddroppe i pipetten.
  • Läs av resultatet efter 10 minuter: om ett färgat streck uppträder under båda bokstäverna på remsan så är allergitestet positivt.
  • Om testet skulle vara positivt bör du kontakta din läkare. Beroende på vilken typ av allergi det gäller kan du få göra ytterligare utredning eller få utskrivet antihistaminer eller andra läkemedel.

Så om du misstänker att du har en allergi finns det ingen anledning att gå omkring och må dåligt eller utsätta sig för onödiga risker. Det är bättre att ta reda på och vara säker på vad det är som orsakar dina allergiska reaktioner. Genom de självtester som finns för allergier är det dessutom numera mycket enkelt och billigt att göra ett allergitest. Och om du ogillar att sticka dig själv i fingret med nålen är det bara att ta hjälp av någon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *