Hallux Valgus – symptom, orsak och behandling

Hallux Valgus innebär problem med stortåleden och det kan innebära både smärta och andra besvär. Kort och gott beror åkomman på att stortån blivit felställd och vinklats inåt mot dom andra tårna, i stället för att peka rakt fram. Men vad beror det på och vad kan man göra åt det om man drabbats? Läs mer om symptom, orsak och eventuella behandlingar nedan.

Det här är Hallux Valgus

Hallux Valgus innebär alltså en snedställd stortå och det är relativt vanligt att det bildas en knöl, eller rättare sagt benutväxt, över leden. Har åkomman utvecklats så långt är det vanligt med smärta, framför allt för att benutväxten skapar en ökad känslighet för tryck – som kan komma till exempel av att ha skor på sig.

Hallux Valgus är ett av de vanligaste problemen som kan uppstå i och omkring tårna och man vet inte exakt vad det beror på. Man tror att ärftlighet finns med i bilden – åtminstone verkar det vanligare att drabbas i det fall som det finns släktingar som har samma problematik.

Symptomen kan skilja sig från person till person som för dom som drabbas värst och upplever svåra symptom med smärta kan det vara så illa att det är svårt att gå ordentligt. För den som är lindrigare drabbad kan det största problemet vara att hitta ett par skor som sitter skönt.

Kan lindras med olika hjälpmedel

Det bästa man kan göra om man lider av Hallux Valgus är att investera i ett par bra skor, som sitter skönt och som inte orsakar något tryck på stortån över huvud taget. Undvik spetsiga skor och var noga med att det finns gott om utrymme för tårta, utan att skon bli för stor och skaver. Det kan också vara fördelaktigt at välja ett par skor med extra bra stöd.

Förutom skor finns även en del hjälpmedel som kan lindra besvären. Vissa är avsedda att användas på dagen och andra på natten och man kan behöva prova sig från för att hitta något som fungerar för en själv.

Några hjälpmedel man kan leta för att lindra besvär med Hallux valgus är:

 • Tåspridare
 • Förfotsbandage
 • Tåskydd

Vid stora besvär

Det finns inte några erkända behandlingar för Hallux Valgus så om man har besvär och inga hjälpmedel gör någon skillnad kan man behöva genomföra en operation. Detta är dock ovanligt – men möjligheten finns.

Köptankar för båt – här är de bästa tipsen

Att köpa båt eller flera båtar är något som flera vill göra till sommaren. Vad är det egentligen man behöver veta inför ett inköp och hur gör man för att hitta den mest prisvärda båten för sina behov?

Återförsäljare av båtar

Det går antingen att köpa en ny båt hos en legitimerad återförsäljare eller en begagnad båt på andrahandsmarknaden. Det finns egentligen inget som är smartare än det andra, utan det rör sig snarare om fördelar och nackdelar. Att köpa en ny båt innebär att man köper den från en legitim försäljare, om båten är helt ny så ingenting bör vara trasigt. Skulle någonting vara trasigt täcker konsumentköplagen sådana situationer. Att köpa en begagnad båt är billigare och ett mer miljövänligt alternativ men det kan uppstå situationer när vissa saker inte fungerar eller är trasiga på båten. Då har man inte samma skydd. Det är viktigt att kontrollera vissa saker innan ett inköp:

 • Gör en egen besiktning, om man inte kan så mycket om båtar är det bra att anlita ett proffs.
 • Ta god tid på besiktningen, eftersom dolda fel kan uppstå senare. Om man inte köper en ny båt är det viktigt att kontrollera båten noggrant.
 • Kontrollera att säljaren verkligen äger båten.
 • Be om säljarens dokumentation på båten såsom kvitto eller godkänt köpebrev.

Båtplats

Innan man bestämmer sig för att köpa en helt ny båt är det bra att kolla om det finns någon närliggande båtplats. Ofta kan dessa vara dyra men ibland kan man ta över av vänner eller familj för att få ner hyran. Att ha båtplats kan vara trevligt för att slippa frakta båten till sjön fram och tillbaka. Om man bor i lägenhet är det smart att veta att det finns ledig båtplats innan man investerar i en båt.

Båtförsäkring

Det sista att göra är att investera i en heltäckande båtförsäkring eftersom man aldrig vet vad som kan hända ute på sjö eller hav. Försäkringen ska täcka situationer både i vattnet, på land eller vid vinterförvaring. Dessutom är det viktigt att försäkringen innehåller båtassistans då man någon gång mest troligt i sin båts levnadstid kommer att hamna i sjönöd. Då är båtassistansen avgörande.

Hälsotips som får dig att må bättre

Hälsotips som får dig att må bättre

Det finns få saker som är så viktiga som hälsan. Hälsa kan dock handla om olika saker – att vara frisk och fri från sjukdomar, att ha en hälsosam och aktiv livsstil eller att helt enkelt bara känna att man mår bra. Ibland kan man behöva några konkreta hälsotips för att komma ur dåliga vanor eller för att bara göra små förändringar. Artiklar och hälotips hittar du här!

Hälsotips för bättre mående

På nätet, i sociala medier, i tidningar och på andra plattformar kan man ofta läsa om olika typer av hälsotips. Många säger att man ska äta på ett visst sätt, man ska träna och röra på sig si och så mycket men hälsa handlar om mer än bara det. Det handlar om att hitta något som funkar i längden, en slags balans, som gör gott för både kropp och knopp. Vill man ändra livsstil till en mer hälsosam kan man ta några små steg åt gången, för att det inte ska bli övermäktigt.

 • Se över kosten – Att äta varierat är hälsosamt och det är också ett bra hälsotips. Det betyder inte att man aldrig får äta godis, snacks, fikabröd eller snabbmat. Men tillhör man en av dom som lever nästan uteslutet på sådant kan det vara en idé att se över sin kost, för att bli mer hälsosam. Kroppen behöver energi och det får den genom mat. Den behöver också en rad olika näringsämnen, och det får man genom varierad kost – inte genom hårda dieter.
 • Rör på dig mer – Det hälsotips man hör och läser om oftast är att man ska börja röra på sig. Det finns många studier kring träning och motions som visar att man faktiskt kan få en bättre hälsa, både fysiskt och psykiskt, genom att röra på sig regelbundet. Dagliga promenader, styrketräning på gym, en lagsport eller skidåkning. Vad man gör har mindre betydelse – det är bra för hälsan oavsett.

Hitta det som för dig att må bra

Hälsa handlar som sagt inte bara om hur kroppen mår, utan också hur man känner att man mår. Det finns flera hälsotips som fokuserar på kropp och vikt men det är lika viktigt att ta hand om sitt inre. Här gäller det att hitta det som får en själv att må bra. Vad mår du bra av? Gör det mer och oftare! Det kan handla om en så simpel sak som att börja tänka mer positivt eller att tänka mer på sig själv.

Att välja avståndsmätare till golfbanan

När Svenskgolf.se testade avståndsmätare valde de att fokusera på användarvänlighet, smidighet och funktionalitet. Prisnivån var alltså inget som de tog hänsyn till. Men om man tittar djupare på dessa områden – vad bör man tänka på när en avståndsmätare ska väljas? Några av de punkterna som nämns är:

Hur flaggas flaggan?

Med en laserkikare kan flaggan låsas in medan det med gps-enhet eller klocka kan flyttas via en display.

Visas avstånd även med skymd sikt?

Funktionen ”Skymd sikt” innebär att avståndet till flaggan kan anges även om det skymd sikt.

Visas automatiskt avstånd?

Flera avståndsmätare visar automatiskt avstånd till specifika delar på banan. Det kan vara bakkant på green, framkant på green, mitten av green och fram till vissa hinder m.m.

Hur länge räcker batteriet?

Det är vanligt att avståndsmätare har utbytbart 3V-batteri. Men utöver det kan det även ingå laddningsbart om det finns en GPS-funktion. Ett batteri bör klara en heldag på banan (med marginal).

Finns det kombinationsmätare?

Önskas fördelarna med laser – och med GPS? Köp en kombinationsmodell som har bägge dessa mätinstrument. Fördelen med GPS är att mätning kan ske med skymd sikt.

Hur stor och användarvänlig är den?

En smidig avståndsmätare ska både vara liten och användarvänlig. Det är däremot väldigt individuellt vad som anses vara användarvänligt.

Har den magnet på sidan?

En relativt enkel funktion, men något som inte alla har, är magnet på sidan. Då kan den exempelvis snabbt sättas på golfbilens kaross när den inte används.

Visas även lufttryck och temperatur?

Är det avgörande för dig hur stort lufttryck det är? För de flesta amatörer är det inte relevant men det kan vara avgörande i vissa situationer.

Vad kostar en bra avståndsmätare?

Det som främst avgör priset är funktioner och användarvänlighet. Läs på i guider om olika mätare och fråga vänner vad de prioriterar i val av modell. Bland de som fick högt betyg på Svenskgolf fanns modeller för ca 5 – 6 000 kr.

 • Läs flera guider och bilda dig en egen uppfattning
 • Bestäm dig för vilka funktioner som är viktigast för dig
 • Hur mycket kan du betala?

Vill du ha en avståndsmätare med alla funktioner och som fått bäst i test? Räkna med 5 – 7000 kr. Men ska du enbart träna prickskytte eller räcker det med lasermätare? Då kan du komma mycket billigare undan. Se flertalet alternativ på avstandsmatare.nu.

Hemlarm – vad ska man välja?

Dagens hemlarm erbjuder mycket mer än att bara larma vid inbrott. Avancerade system gör att man får ett bra skydd även vid brand, samt att man kan titta in i sitt hem med hjälp av kameror även om man befinner sig på andra sidan jorden. Men hur avancerat hemlarm behöver man egentligen ha, och vad ska man välja?

”Basic” hemlarm för bättre hemsäkerhet

Det finns ett enormt utbud av hemlarm på marknaden – där både funktioner och finesser kan skilja sig mellan dom olika tillverkarna. Däremot har dom samma syfte och det är naturligtvis att skydda hemmet.

I dom flesta grundpaket är tanken att inte bara skydda mot inbrott utan också mot olyckor. Ett exempel på vad som ingår i ett grundpaket är klassiskt inbrottslarm samt brandlarm som kopplas in i samma system.

För många räcker det gott och väl medans andre föredrar fler och mer avancerade funktioner.

Komplettera med kamera

För den som vill ha möjlighet att övervaka sitt hem ytterligare kan många system kompletteras med övervakningskameror. Detta är något som blir allt mer vanligt – kanske av just den anledningen att man kan titta in hemma även om man är långt borta. Kameror innebär också att man kan få en bild av en eventuell gärningsman, till exempel vid ett inbrott.

Fördelar med att komplettera sitt hemlarm med kameror:

 • Synliga kameror kan avskräcka tjuvar
 • Man får koll på hemmet var och när man vill
 • Många upplever ökad trygghet och kontroll

För ytterligare funktioner när det kommer till övervakningskameror finns på vissa modeller även en högtalarfunktion. Det innebär att antingen man själv eller den eventuella larmcentralen kan kommunicera med huset. Kanske har larmet gått på grund av inbrott där man med hjälp av högtalarfunktionen kan skrämma bort tjuven. Kanske tittar man in och ser att hunden har klättrat upp på köksbordet och då kan man ryta ifrån – även om det såklart inte är ett lika allvarligt problem.

Utgå från behov

Det bästa sättet att komma fram till vilken typ hemlarm man ska välja är att utgå från sitt behov. Alla varken vill eller behöver komplettera med kameror och andra avancerade funktioner, medan det för andra kan vara mer nödvändigt. Hur ofta man är hemma, eller kanske rättare sagt borta, är en stor och ganska avgörande faktor vid val av hemlarm.

Öka trygghetskänslan med ett överfallslarm

Att arbeta i butik medför en viss risk för att bli utsatt för brott. Det vanligaste är rån och stölder och mitt i stundens hetta ges man sällan tillfälle att plocka upp en telefon och kalla på hjälp. Med ett överfallslarm kan personalen larma enkelt och diskret och bara vetskapen om att det finns där ger för dom flesta en ökad trygghetskänsla. Här kan du läsa mer om just överfallslarm och vilka fördelar som kommer med ett sådant.

Vad är ett överfallslarm?

Ett överfallslarm finns ofta på banker och andra platser som löper hög risk att bli utsatt för brott men däremot går det lika bra att ha i en butik som inte säljer saker av ett speciellt högt värde, även om just det är en vanlig orsak. Ett överfallslarm placeras ofta på ett sådant ställe att det är enkelt att komma åt ifall man skulle bli utsatt för någon typ av brott. På en bank kan det vara till exempel under skrivbordet och i butik under disken där kassan finns.

Därför är det en bra investering

Att installera ett överfallslarm i butik eller någon annanstans ger många fördelar, inte minst det tidigare nämnda faktum att dom anställda ges en betydligt högre trygghetskänsla. Man slipper oroa sig för att inte kunna kalla på hjälp ifall en nödsituation skulle uppstå.

Faktum nummer två är att hjälpen kan tillkallas så enkelt. Det är mer eller mindre bara att trycka på larmknappen så kommer sedan larmcentralen att vidta lämpliga åtgärder. Hjälp skickas till platsen och det hela går ofta mycket fortare än om någon i butiken ska försöka komma undan och kalla på hjälp per telefon – något som i vissa situationer till och med kan vara helt omöjligt.

En tredje fördel som hänger ihop med tidigare två nämnda moment, att det är enkelt att kalla på hjälp och att man kan göra det så fort, är att det också finns en större chans att lyckas gripa gärningsmannen. Antingen direkt på platsen eller i nära anslutning, då denne trolige inte hunnit så långt på bara ett par minuter.

Kort och gott kan man säga att ett överfallslarm

 • Ger en ökad säkerhet
 • Fungerar effektivt
 • Är en enkel och smidig lösning

Vaccin via Region Stockholm – eller vaccinationsklinik?

Kommer ditt barn få gratis vaccination eller behöver detta ordnas på egen hand? Det beror på vad för slags vaccination som det handlar om.

För barn
Region Stockholm erbjuder samtliga barn gratis vaccination utifrån det nationella vaccinationsprogrammet. Det innebär att barnen blir kallade (via föräldrarna) samt att all denna preventiva vård är gratis. För de som bor inom Stockholms län erbjuds alltid följande:

 • Rotvaccin – Första dosen ges vid 2 månaders ålder
 • Drifteri, stelkramp m.m. – Ges vid 3 månaders ålder. Nu ges även andra dosen av rotvaccin.
 • Drifteri, stelkramp m.m. – Andra dosen ges vid 5 månaders ålder
 • Drifter, stelkramp m.m. – Tredje dosen ges vid 12 månaders ålder
 • Mässling, påssjuka samt röda hund – Första dosen vid 18 månaders ålder
 • Drifteri, stelkramp m.m. – Dos 4 ges vid 5 – 6 års ålder

Rotavirus
De som är födda senare än sista februari 2014 får även vaccination mot rotavirus. Detta är ett av få vaccin som ges oralt. Det ska ges tidigast vid en ålder av 6 veckor. Vid frågor – Prata med BVC sköterska eller läs vidare på Region Stockholms webbplats. Det är även mycket viktigt att lämna information till sjukvården i det fall som vaccinationer har getts i andra länder vilka därmed inte finns registrerade i Sverige.

Vaccinationsklinik i Stockholm

I nationella programmet ingår inte det kompletta skydd som behövs vid utlandsresor. Det betyder att både barn och vuxna kan behöva söka upp en vaccinationsklinik inför utlandsresan för att kontrollera vilket ytterligare skydd som behövs.

Vilket land ska ni åka till?
Det som primärt avgör behov är vilket land ni ska åka till. Är det närliggande länder så som Danmark, Tyskland och Frankrike behövs generellt inget ytterligare skydd. Är det till Thailand eller exempelvis ett land i Afrika ges andra rekommendationer.

Vad kan skydd ges mot?
Följande är enbart exempel:

 • Hepatit A
  En infektionssjukdom som uppstår i levern och beror på virus.
 • Hepatit B
  I likhet med Hepatit A så slår detta mot levern och beror på virus.
 • Japansk Encefalit
  Sjukdom som har en hög dödlighet. Den sprids främst via mygg och hittas inte i Sverige.
 • Malaria

En sjukdom som skördar ett stort antal dödsoffer per år. Är febersjukdom och beror på parasiter vilka sprids av mygg. Vid resor till vissa delar av Afrika rekommenderas starkt denna vaccin.

Hur får jag läkarintyg i Stockholm?

Alla kan bli sjuka, oftast när det är som minst lämpligt. Om du vill kunna sjukskriva dig kommer du att behöva ett läkarintyg, i princip ett dokument som intygar att du verkligen är sjuk. En anställd måste alltid visa hela intyget till arbetsgivaren, dock behöver inte intyget detaljera exakt vilken sjukdom det handlar om. Diagnosen kan med andra ord döljas om personen vill detta. Vissa kollektivavtal anger även vilken läkare de anställda ska gå till för att kunna få ut sitt läkarintyg. Dessutom har Försäkringskassan ett läkarintygskrav om du vill kunna få ut sjukpenning, det vill säga ersättning för att du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Kom ihåg att Försäkringskassan ofta vill ha regelbunden kontakt med dig som är sjukskriven, detta för att höra hur du mår, om förbättring skett samt vad din och läkarens plan är för återhämtning. De vill helt enkelt veta när du kan börja jobba och om du kan trappa upp % du jobbar. Ett läkarintyg behövs ej för de första sju dagarna av en sjukdomsperiod. Arbetsgivaren kommer att betala så kallad sjuklön under de första två veckorna (14 dagar), därefter betalar Försäkringskassan din sjukpenning. Personer som söker jobb, är egenföretagare eller studerar kan också få sjukpenning från Försäkringskassan, då från och med dag 8. Notera att det även finns situationer där du kan behöva ett läkarintyg från och med dag 1.

Vad innehåller ett läkarintyg?

Läkarintyget ska ge Försäkringskassan och arbetsgivaren en förklaring till att de inte kan jobba. Intyget ska visa hur sjukdomen påverkar arbetsförmågan, dessutom vill Försäkringskassan även veta vad den undersökande läkaren har grundat sin bedömning på. Tanken är att läkarintyget ska kunna läsas och förstås av personer som inte har någon större medicinsk kunskap, exempelvis patienten själv och även handläggarna från Försäkringskassan. Det är endast läkare och tandläkare som får utfärda läkarintyg.

Du kan få ett läkarintyg genom att besöka en läkare. Idag finns det även möjlighet att få ett läkarintyg genom att chatta med en läkare, oftast i kombination med ett videosamtal. Kom ihåg att läkarintyg inte kan skrivas retroaktivt utan endast från och med den dagen du besöker läkaren.

Skor från Dr Martens

Skor från Dr Martens

Det är nu många år sedan Klaus Märtens skadade foten och därmed kom fram till hur man skulle utforma skor på ett bättre sätt än tidigare. Som arméläkare var han väl insatt i de utmaningar soldater såväl som civila stod inför när det rörde sig om balans, stöd och fotriktig komfort. Detta var i mitten av 1940 talet när tiderna inte var bra för butiker och försäljare. Tanken om skorna höll dock i sig och materialet kom många gånger från flygfält runt om i landet. Här fanns bra gummi till sulorna för en billig investering. I takt med att åren gick blev tiderna bättre och vad som nu är Dr Martens blev allt mer populära. Kundgruppen var först och främst kvinnor och tillika hemmafruar. De uppskattade kvalitet och tyckte om idéerna bakom denna produkt. Målgruppen har sedan dess skiftat en hel del. Från att ha förknippats med punkrörelsen har Dr Martens skor nu blivit vanligt för en större grupp.

Kängor och sandaler

Initialt var Dr Martens skor endast en fråga om kängor med bra stöd för fot samt vrist. Produktutvecklingen har dock sedan länge varit aktiv med att utforma alternativa varor. Nu för tiden finns Dr Martens skor till både kvinnor och män. Kollektionen innehåller dessutom allt ifrån kängor till sandaler. De klassiska kängorna med stålhätta är inte längre representativa för utbudet även om de naturligtvis finns kvar för de som vill ha klassiska kängor.

Om det är någonting som känns igen när det gäller skor från detta företag är det kvalité. Det finns inte några genvägar när man skall tillverka skor som håller måttet oavsett vilka prövningar som väntar. Ordentligt gummi och starkt läder är ett recept som visat sig fungera! Över tid har det kommit fodrade alternativ för de som vill hålla sig varm om fötterna under vintern. Klassiskt för Dr Martens skor är annars att man använder tjocka strumpor som foder i skorna. När man väl kommit över den första tidens prövning i att mjuka upp kängorna, finns det ingenting bekvämare! Detta är någonting många användare kan hävda. Dr Martens är kort och gott kängor i bra kvalitet samt för alla årstider.

Varför är cykelvagnen så populär – här får du svaret!

Om du gillar att röra på dig och samtidigt få frisk luft är cykelvagnen ett måste. Det är ett enkelt sätt och säkert sätt att få med barnen. Vagnen fäster du på cykeln och kan även användas som en vanlig barnvagn. Den har bekväma stolar med bälte för de minsta barnen och vill man kan man även sätta på cykelhjälm. Hjulen har ofta fjädring så det blir mjukare för passagerarna. Vagnen kan också användas som vanlig barnvagn. Den är enkel att ta av från cykeln och går även att packa ihop enkelt så att den inte tar mycket plats i förvaringsutrymmet. 

Cykelvagn – en ny trend

Om man enkelt vill ta med sina barn ut på en tur är cykelvagnen perfekt, varför den även blivit så populär. Man kan även ha med cykelvagnen för att göra ärenden så som att åka till affären. Den är bra för båda långa och korta resor då den har stort lastutrymme. Cykelvagnen påminner om en cykelsits men vagnen är mer stabil och bekvämare för barnen om de åker med. Den är också säkrare då det är mindre risk för att falla omkull med vagnen monterad på cykeln. Om man ska åka en längre tur är vagnen bättre då barnen slipper cykla själva. Man sparar också pengar på att inte behöva tanka bilen eller betala parkeringspengar om man annars är van vid bilresor under sommardagar.

Vad kostar det?

Det finns flera olika varianter av vagnar och därmed också olika prisklasser. Det finns billigare och enklare modeller för de som inte har tänkt använda vagnen så ofta. Det finns också vagnar som är dyrare och har fler finesser. Vissa cyklar har special bromsar så att vagnen är enklare att kontrollera. En del vagnar kan kosta någon tusenlapp, medan andra flera tusenlappar. Visst kan det låta mycket men investeringen kan vara värt det. En cykelvagn är precis som cykeln i sig något som oftast håller fler år än man räknat med. 

I alla väder 

Vagnarna är täckta med en plast eller tyg. Det hjälper barnen med solen de soligaste dagarna. Om det blir väldigt varmt finns det fönster att öppna, så att barnen kan få frisk luft. Man kan också använda vagnen när det regnar eftersom det finns regnskydd. Det finns möjligheten att helt öppna skyddet om vädret tillåter. Vagnen är också anpassad så att man kan använda den som en vanlig barnvagn och exempelvis ta men den under löprundan.