Akademikliniken tillhandahåller ingrepp som kan stärka självförtroendet

Akademikliniken tillhandahåller ingrepp som kan stärka självförtroendet

Akademikliniken är en ledande klinik inom estetisk plastikkirurgi. Detta område har på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. Fokus ligger förvisso fortfarande på att åstadkomma fysiska resultat, men det är minst lika viktigt att förstå de psykologiska aspekterna av dessa ingrepp. I denna artikel utforskar vi dessa aspekter och klargör vad forskningen säger om de psykologiska effekterna av plastikkirurgi.

3 positiva effekter av att genomgå ett ingrepp hos Akademikliniken

Att som patient genomgå ett ingrepp hos Akademikliniken kan leda till flera positiva psykologiska effekter:

 • Förbättrat självförtroende. En av de mest omedelbara effekterna av estetisk plastikkirurgi är att den kan stärka patientens självförtroende och självkänsla. Detta är någonting som flera olika studier pekar på.
 • Ökad livskvalitet. Vissa forskningsstudier har visat att estetisk plastikkirurgi kan leda till en ökad livskvalitet. Till exempel kan de sociala interaktionerna förbättras och en ökad känsla av välbefinnande infinna sig efter en lyckad operation.
 • Minskad förekomst av psykisk ohälsa. I vissa fall kan plastikkirurgiska ingrepp leda till en minskad förekomst av psykisk ohälsa hos patienten. Till exempel kan ingrepp som näsplastik eller öronplastik ofta lindra patientens negativa känslor kopplade till utseendet, vilka kan orsaka social ångest eller kroppsdysmorfofobi.

Potentiella negativa psykologiska effekter

Samtidigt som det vanligtvis är förenat med flera positiva psykologiska effekter att genomgå ett plastikkirurgiskt ingrepp finns det även potentiella negativa sådana effekter. Några exempel på dessa är:

 • Besvikelse och depression. Om patientens förväntningar inte uppfylls kan detta leda till besvikelse och i värsta fall depression. Det är därför viktigt att man som patient har realistiska förväntningar och att dessa på förhand diskuteras med kirurgen.
 • Förstärkt kroppsdysmorfofobi. Istället för att lindra patientens kroppsdysmorfofobi kan ingreppet i vissa fall förstärka dessa känslor. Därmed kan i sällsynta fall en ond spiral av allt fler operationer följa på det initiala ingreppet.
 • Social isolering. Vissa individer kan känna sig isolerade eller missförstådda efter ett plastikkirurgiskt ingrepp. Detta gäller särskilt om de inte får det sociala stöd som de behöver under återhämtningsprocessen.

Därför är det viktigt att ha realistiska förväntningar, prata igenom saken med kirurgen före ingreppet och ha ett socialt stöd i form av vänner och familj som stöttar under återhämtningsprocessen.

Så ror du iland lediga jobb som arbetsterapeut

Så ror du iland lediga jobb som arbetsterapeut

Ibland kan det vara utmanande att hitta lediga jobb som arbetsterapeut. Men så länge som du har rätt utbildning, erfarenhet och inställning kan du ganska enkelt hitta det rätta jobbet för just dig. Det kan också vara en spännande möjlighet att utvecklas som såväl individ som yrkesmänniska att byta till ett nytt jobb. Så oavsett om du är nyutexaminerad eller har en lång arbetslivserfarenhet inom yrket bör du överväga att försöka ro iland ditt nästa drömjobb.

4 tips till dig som söker lediga jobb som arbetsterapeut

När du söker lediga jobb som arbetsterapeut bör du tänka på att:

 • Sätta fingret på dina preferenser. Innan du överhuvudtaget påbörjar jobbsökandet är det viktigt att du vet vilka dina preferenser är. Vilken typ av arbetsplats vill du jobba på? Vilka patientgrupper föredrar du att arbeta med? Vill du jobba på någon särskild plats i landet? Alla dessa frågor bör du försöka besvara efter bästa förmåga innan du sätter igång och söker ett nytt jobb.
 • Uppdatera din CV och ditt personliga brev. Nästa steg är att säkerställa så att din CV och ditt personliga brev är uppdaterade. Det är trots allt dessa dokument som ger potentiella arbetsgivare och uppdragsgivare ett första intryck av dig. Därför är det viktigt att de är uppdaterade, professionellt utformade och ger en bra bild av dig som kandidat. Se till att lyfta fram dina relevanta förmågor och erfarenheter och gör ett bra case för varför de bör anställa just dig.
 • Nätverka med andra personer i branschen. Ett annat bra sätt att få nys om lediga jobb som arbetsterapeut är att nätverka. Genom att prata mycket med andra personer i branschen kan du också få in en fot hos vissa arbetsgivare. Därför är det viktigt att du försöker åka på konferenser samt att du deltar i de olika diskussionsforum som kan tänkas finnas.
 • Kom förberedd till anställningsintervjuer. När du ska intervjuas för ett arbete är det också viktigt att du kommer väl förberedd till intervjuerna. Så fort du börjar få in förfrågningar om att komma på intervju bör du påbörja dessa förberedelser. Ta reda på så mycket du kan om de olika arbetsgivarna och förbered svaren på de frågor som du kan tänkas få av dessa.

Fördelar och nackdelar med färdiga lunchlådor

Är du en av dom som tar med färdiga lunchlådor till jobbet? I så fall är du också en av dom som får mer pengar kvar i plånboken, sparar tid till annat på lunchrasten och dessutom har bättre kontroll på näringsintaget. För den som däremot inte tar med egen mat till lunchen följer här några för- och nackdelar med det trots allt ganska vanliga fenomenet.

Många fördelar med färdiga lunchlådor

Det finns mestadels fördelar med att ta med färdiga lunchlådor till jobbet, bland annat att det ger utrymme till annat under lunchrasten. Andra fördelar är:

 • Billigare – att laga egen mat är billigare än att äta lunch ute – så är det bara. Med färdiga lunchlådor finns mycket pengar att spara i det långa loppet och det är troligen en av anledningarna till att många väljer att ta med egen matlåda till jobbet. För den som inte brukar göra det, och som vill få mer pengar över till annat än veckans luncher ute på stan, är det dags att börja förbereda färdiga lunchlådor.
 • Lättare att hålla formen – en annan fördel med färdiga lunchlådor är att det är enklare att hålla formen. En matlåda kan enkelt anpassas både vad gäller storlek och innehåll och med en mätt mage är det enklare att hoppa över den där bullen eller godiset som står i fikarummet.

Nackdelar

Det finns egentligen bara en nackdel med färdiga lunchlådor och det är att det tar tid att både planera, handla och tillaga maten. Det är trots inte alltid som middagsmaten räcker även till lunch och då blir det kanske ett moment att göra i ordning en matlåda till nästa dags lunch.

Ett alternativ är att ägna någon dag i veckan åt att förbereda färdiga lunchlådor och nackdelen med det är att det kan kännas lite enformigt att äta en eller ett par rätter under flera dagar i sträck. För den som inte ser det som något problem är det en utmärkt lösning men för den som inte gillar tanken på att äta köttfärssås eller korvstroganoff till lunch 5 dagar i veckan finns faktiskt en annan lösning på problemet.

Det är att köpa färdiga lådor och sådana finns att hitta lite varstans. Det går till och med att prenumerera på matlådor och även om det blir lite dyrare än att fixa egna så är det billigare än att äta på restaurang.

Förbättrade resultat med ett prestationstest

För att få en bättre förståelse om sin hälsa och sina träningsresultat kan man välja att utföra ett prestationstest. Denna typ av test är ett blodprov som analyserar kroppen från flera olika perspektiv för en bred kunskap om hur man bäst kan uppnå önskade resultat. Ett prestationstest kan utföras av i princip vem som helst, men ofta är det på grund av att uppnå bättre resultat vid träning. Genom ens blodvärden kan man få svar på en mängd frågor som kan hjälpa en att nå sina mål.

Flera viktiga blodmarkörer kontrolleras

När man utför ett prestationstest genomförs analyser av flera olika blodmarkörer. Dessa har olika funktioner och styr olika delar av kroppens funktion och prestation. Exempel på sådant som kontrolleras vid ett prestationstest är:

 • Blodstatus
 • Hjärta- och kärlstatus
 • Diabetes
 • Njurfunktion
 • Leverfunktion
 • Vitaminer och mineraler
 • Med mera

En genomgående analys av kroppens funktioner är mycket viktig för att man ska få en övergripande kunskap om sitt välmående. När man tränar är det en mängd olika delar som behöver samverka för att resultatet ska bli så bra som möjligt, och genom att kartlägga dessa samtidigt genom ett prestationstest får man en djupare kunskap om sin hälsa.

Jämför med tidigare resultat

Ett prestationstest kan genomföras flera gånger för att man sedan ska kunna gå tillbaka och jämföra sina resultat. Det innebär att man kan hålla koll på sina värden och att dessa förbättras. Förutom att man kan se sina resultat förbättras rent praktiskt under träningen kan det vara bra att veta att de fysiska värdena även förbättras som de bör. Genom analysen kan man få en god kunskap om sin kropps generella förmåga och hitta sina individuella referensvärden för bästa möjliga prestation.

Ge bort ett prestationstest i present

Ibland kan det vara svårt att ge bort en present till någon som verkar ha alla bitar på plats, och då kan ett prestationstest vara en god idé. Om man exempelvis har ett syskon eller en vän som är mycket intresserad av träning och välmående kan man öka dennes självinsikt och skapa bättre resultat genom att ge bort ett prestationstest som gåva.

Hallux Valgus – symptom, orsak och behandling

Hallux Valgus innebär problem med stortåleden och det kan innebära både smärta och andra besvär. Kort och gott beror åkomman på att stortån blivit felställd och vinklats inåt mot dom andra tårna, i stället för att peka rakt fram. Men vad beror det på och vad kan man göra åt det om man drabbats? Läs mer om symptom, orsak och eventuella behandlingar nedan.

Det här är Hallux Valgus

Hallux Valgus innebär alltså en snedställd stortå och det är relativt vanligt att det bildas en knöl, eller rättare sagt benutväxt, över leden. Har åkomman utvecklats så långt är det vanligt med smärta, framför allt för att benutväxten skapar en ökad känslighet för tryck – som kan komma till exempel av att ha skor på sig.

Hallux Valgus är ett av de vanligaste problemen som kan uppstå i och omkring tårna och man vet inte exakt vad det beror på. Man tror att ärftlighet finns med i bilden – åtminstone verkar det vanligare att drabbas i det fall som det finns släktingar som har samma problematik.

Symptomen kan skilja sig från person till person som för dom som drabbas värst och upplever svåra symptom med smärta kan det vara så illa att det är svårt att gå ordentligt. För den som är lindrigare drabbad kan det största problemet vara att hitta ett par skor som sitter skönt.

Kan lindras med olika hjälpmedel

Det bästa man kan göra om man lider av Hallux Valgus är att investera i ett par bra skor, som sitter skönt och som inte orsakar något tryck på stortån över huvud taget. Undvik spetsiga skor och var noga med att det finns gott om utrymme för tårta, utan att skon bli för stor och skaver. Det kan också vara fördelaktigt at välja ett par skor med extra bra stöd.

Förutom skor finns även en del hjälpmedel som kan lindra besvären. Vissa är avsedda att användas på dagen och andra på natten och man kan behöva prova sig från för att hitta något som fungerar för en själv.

Några hjälpmedel man kan leta för att lindra besvär med Hallux valgus är:

 • Tåspridare
 • Förfotsbandage
 • Tåskydd

Vid stora besvär

Det finns inte några erkända behandlingar för Hallux Valgus så om man har besvär och inga hjälpmedel gör någon skillnad kan man behöva genomföra en operation. Detta är dock ovanligt – men möjligheten finns.

Köptankar för båt – här är de bästa tipsen

Att köpa båt eller flera båtar är något som flera vill göra till sommaren. Vad är det egentligen man behöver veta inför ett inköp och hur gör man för att hitta den mest prisvärda båten för sina behov?

Återförsäljare av båtar

Det går antingen att köpa en ny båt hos en legitimerad återförsäljare eller en begagnad båt på andrahandsmarknaden. Det finns egentligen inget som är smartare än det andra, utan det rör sig snarare om fördelar och nackdelar. Att köpa en ny båt innebär att man köper den från en legitim försäljare, om båten är helt ny så ingenting bör vara trasigt. Skulle någonting vara trasigt täcker konsumentköplagen sådana situationer. Att köpa en begagnad båt är billigare och ett mer miljövänligt alternativ men det kan uppstå situationer när vissa saker inte fungerar eller är trasiga på båten. Då har man inte samma skydd. Det är viktigt att kontrollera vissa saker innan ett inköp:

 • Gör en egen besiktning, om man inte kan så mycket om båtar är det bra att anlita ett proffs.
 • Ta god tid på besiktningen, eftersom dolda fel kan uppstå senare. Om man inte köper en ny båt är det viktigt att kontrollera båten noggrant.
 • Kontrollera att säljaren verkligen äger båten.
 • Be om säljarens dokumentation på båten såsom kvitto eller godkänt köpebrev.

Båtplats

Innan man bestämmer sig för att köpa en helt ny båt är det bra att kolla om det finns någon närliggande båtplats. Ofta kan dessa vara dyra men ibland kan man ta över av vänner eller familj för att få ner hyran. Att ha båtplats kan vara trevligt för att slippa frakta båten till sjön fram och tillbaka. Om man bor i lägenhet är det smart att veta att det finns ledig båtplats innan man investerar i en båt.

Båtförsäkring

Det sista att göra är att investera i en heltäckande båtförsäkring eftersom man aldrig vet vad som kan hända ute på sjö eller hav. Försäkringen ska täcka situationer både i vattnet, på land eller vid vinterförvaring. Dessutom är det viktigt att försäkringen innehåller båtassistans då man någon gång mest troligt i sin båts levnadstid kommer att hamna i sjönöd. Då är båtassistansen avgörande.

Hälsotips som får dig att må bättre

Hälsotips som får dig att må bättre

Det finns få saker som är så viktiga som hälsan. Hälsa kan dock handla om olika saker – att vara frisk och fri från sjukdomar, att ha en hälsosam och aktiv livsstil eller att helt enkelt bara känna att man mår bra. Ibland kan man behöva några konkreta hälsotips för att komma ur dåliga vanor eller för att bara göra små förändringar. Artiklar och hälotips hittar du här!

Hälsotips för bättre mående

På nätet, i sociala medier, i tidningar och på andra plattformar kan man ofta läsa om olika typer av hälsotips. Många säger att man ska äta på ett visst sätt, man ska träna och röra på sig si och så mycket men hälsa handlar om mer än bara det. Det handlar om att hitta något som funkar i längden, en slags balans, som gör gott för både kropp och knopp. Vill man ändra livsstil till en mer hälsosam kan man ta några små steg åt gången, för att det inte ska bli övermäktigt.

 • Se över kosten – Att äta varierat är hälsosamt och det är också ett bra hälsotips. Det betyder inte att man aldrig får äta godis, snacks, fikabröd eller snabbmat. Men tillhör man en av dom som lever nästan uteslutet på sådant kan det vara en idé att se över sin kost, för att bli mer hälsosam. Kroppen behöver energi och det får den genom mat. Den behöver också en rad olika näringsämnen, och det får man genom varierad kost – inte genom hårda dieter.
 • Rör på dig mer – Det hälsotips man hör och läser om oftast är att man ska börja röra på sig. Det finns många studier kring träning och motions som visar att man faktiskt kan få en bättre hälsa, både fysiskt och psykiskt, genom att röra på sig regelbundet. Dagliga promenader, styrketräning på gym, en lagsport eller skidåkning. Vad man gör har mindre betydelse – det är bra för hälsan oavsett.

Hitta det som för dig att må bra

Hälsa handlar som sagt inte bara om hur kroppen mår, utan också hur man känner att man mår. Det finns flera hälsotips som fokuserar på kropp och vikt men det är lika viktigt att ta hand om sitt inre. Här gäller det att hitta det som får en själv att må bra. Vad mår du bra av? Gör det mer och oftare! Det kan handla om en så simpel sak som att börja tänka mer positivt eller att tänka mer på sig själv.

Att välja avståndsmätare till golfbanan

När Svenskgolf.se testade avståndsmätare valde de att fokusera på användarvänlighet, smidighet och funktionalitet. Prisnivån var alltså inget som de tog hänsyn till. Men om man tittar djupare på dessa områden – vad bör man tänka på när en avståndsmätare ska väljas? Några av de punkterna som nämns är:

Hur flaggas flaggan?

Med en laserkikare kan flaggan låsas in medan det med gps-enhet eller klocka kan flyttas via en display.

Visas avstånd även med skymd sikt?

Funktionen ”Skymd sikt” innebär att avståndet till flaggan kan anges även om det skymd sikt.

Visas automatiskt avstånd?

Flera avståndsmätare visar automatiskt avstånd till specifika delar på banan. Det kan vara bakkant på green, framkant på green, mitten av green och fram till vissa hinder m.m.

Hur länge räcker batteriet?

Det är vanligt att avståndsmätare har utbytbart 3V-batteri. Men utöver det kan det även ingå laddningsbart om det finns en GPS-funktion. Ett batteri bör klara en heldag på banan (med marginal).

Finns det kombinationsmätare?

Önskas fördelarna med laser – och med GPS? Köp en kombinationsmodell som har bägge dessa mätinstrument. Fördelen med GPS är att mätning kan ske med skymd sikt.

Hur stor och användarvänlig är den?

En smidig avståndsmätare ska både vara liten och användarvänlig. Det är däremot väldigt individuellt vad som anses vara användarvänligt.

Har den magnet på sidan?

En relativt enkel funktion, men något som inte alla har, är magnet på sidan. Då kan den exempelvis snabbt sättas på golfbilens kaross när den inte används.

Visas även lufttryck och temperatur?

Är det avgörande för dig hur stort lufttryck det är? För de flesta amatörer är det inte relevant men det kan vara avgörande i vissa situationer.

Vad kostar en bra avståndsmätare?

Det som främst avgör priset är funktioner och användarvänlighet. Läs på i guider om olika mätare och fråga vänner vad de prioriterar i val av modell. Bland de som fick högt betyg på Svenskgolf fanns modeller för ca 5 – 6 000 kr.

 • Läs flera guider och bilda dig en egen uppfattning
 • Bestäm dig för vilka funktioner som är viktigast för dig
 • Hur mycket kan du betala?

Vill du ha en avståndsmätare med alla funktioner och som fått bäst i test? Räkna med 5 – 7000 kr. Men ska du enbart träna prickskytte eller räcker det med lasermätare? Då kan du komma mycket billigare undan. Se flertalet alternativ på avstandsmatare.nu.

Hemlarm – vad ska man välja?

Dagens hemlarm erbjuder mycket mer än att bara larma vid inbrott. Avancerade system gör att man får ett bra skydd även vid brand, samt att man kan titta in i sitt hem med hjälp av kameror även om man befinner sig på andra sidan jorden. Men hur avancerat hemlarm behöver man egentligen ha, och vad ska man välja?

”Basic” hemlarm för bättre hemsäkerhet

Det finns ett enormt utbud av hemlarm på marknaden – där både funktioner och finesser kan skilja sig mellan dom olika tillverkarna. Däremot har dom samma syfte och det är naturligtvis att skydda hemmet.

I dom flesta grundpaket är tanken att inte bara skydda mot inbrott utan också mot olyckor. Ett exempel på vad som ingår i ett grundpaket är klassiskt inbrottslarm samt brandlarm som kopplas in i samma system.

För många räcker det gott och väl medans andre föredrar fler och mer avancerade funktioner.

Komplettera med kamera

För den som vill ha möjlighet att övervaka sitt hem ytterligare kan många system kompletteras med övervakningskameror. Detta är något som blir allt mer vanligt – kanske av just den anledningen att man kan titta in hemma även om man är långt borta. Kameror innebär också att man kan få en bild av en eventuell gärningsman, till exempel vid ett inbrott.

Fördelar med att komplettera sitt hemlarm med kameror:

 • Synliga kameror kan avskräcka tjuvar
 • Man får koll på hemmet var och när man vill
 • Många upplever ökad trygghet och kontroll

För ytterligare funktioner när det kommer till övervakningskameror finns på vissa modeller även en högtalarfunktion. Det innebär att antingen man själv eller den eventuella larmcentralen kan kommunicera med huset. Kanske har larmet gått på grund av inbrott där man med hjälp av högtalarfunktionen kan skrämma bort tjuven. Kanske tittar man in och ser att hunden har klättrat upp på köksbordet och då kan man ryta ifrån – även om det såklart inte är ett lika allvarligt problem.

Utgå från behov

Det bästa sättet att komma fram till vilken typ hemlarm man ska välja är att utgå från sitt behov. Alla varken vill eller behöver komplettera med kameror och andra avancerade funktioner, medan det för andra kan vara mer nödvändigt. Hur ofta man är hemma, eller kanske rättare sagt borta, är en stor och ganska avgörande faktor vid val av hemlarm.

Öka trygghetskänslan med ett överfallslarm

Att arbeta i butik medför en viss risk för att bli utsatt för brott. Det vanligaste är rån och stölder och mitt i stundens hetta ges man sällan tillfälle att plocka upp en telefon och kalla på hjälp. Med ett överfallslarm kan personalen larma enkelt och diskret och bara vetskapen om att det finns där ger för dom flesta en ökad trygghetskänsla. Här kan du läsa mer om just överfallslarm och vilka fördelar som kommer med ett sådant.

Vad är ett överfallslarm?

Ett överfallslarm finns ofta på banker och andra platser som löper hög risk att bli utsatt för brott men däremot går det lika bra att ha i en butik som inte säljer saker av ett speciellt högt värde, även om just det är en vanlig orsak. Ett överfallslarm placeras ofta på ett sådant ställe att det är enkelt att komma åt ifall man skulle bli utsatt för någon typ av brott. På en bank kan det vara till exempel under skrivbordet och i butik under disken där kassan finns.

Därför är det en bra investering

Att installera ett överfallslarm i butik eller någon annanstans ger många fördelar, inte minst det tidigare nämnda faktum att dom anställda ges en betydligt högre trygghetskänsla. Man slipper oroa sig för att inte kunna kalla på hjälp ifall en nödsituation skulle uppstå.

Faktum nummer två är att hjälpen kan tillkallas så enkelt. Det är mer eller mindre bara att trycka på larmknappen så kommer sedan larmcentralen att vidta lämpliga åtgärder. Hjälp skickas till platsen och det hela går ofta mycket fortare än om någon i butiken ska försöka komma undan och kalla på hjälp per telefon – något som i vissa situationer till och med kan vara helt omöjligt.

En tredje fördel som hänger ihop med tidigare två nämnda moment, att det är enkelt att kalla på hjälp och att man kan göra det så fort, är att det också finns en större chans att lyckas gripa gärningsmannen. Antingen direkt på platsen eller i nära anslutning, då denne trolige inte hunnit så långt på bara ett par minuter.

Kort och gott kan man säga att ett överfallslarm

 • Ger en ökad säkerhet
 • Fungerar effektivt
 • Är en enkel och smidig lösning