Hemlarm – vad ska man välja?

Dagens hemlarm erbjuder mycket mer än att bara larma vid inbrott. Avancerade system gör att man får ett bra skydd även vid brand, samt att man kan titta in i sitt hem med hjälp av kameror även om man befinner sig på andra sidan jorden. Men hur avancerat hemlarm behöver man egentligen ha, och vad ska man välja?

”Basic” hemlarm för bättre hemsäkerhet

Det finns ett enormt utbud av hemlarm på marknaden – där både funktioner och finesser kan skilja sig mellan dom olika tillverkarna. Däremot har dom samma syfte och det är naturligtvis att skydda hemmet.

I dom flesta grundpaket är tanken att inte bara skydda mot inbrott utan också mot olyckor. Ett exempel på vad som ingår i ett grundpaket är klassiskt inbrottslarm samt brandlarm som kopplas in i samma system.

För många räcker det gott och väl medans andre föredrar fler och mer avancerade funktioner.

Komplettera med kamera

För den som vill ha möjlighet att övervaka sitt hem ytterligare kan många system kompletteras med övervakningskameror. Detta är något som blir allt mer vanligt – kanske av just den anledningen att man kan titta in hemma även om man är långt borta. Kameror innebär också att man kan få en bild av en eventuell gärningsman, till exempel vid ett inbrott.

Fördelar med att komplettera sitt hemlarm med kameror:

  • Synliga kameror kan avskräcka tjuvar
  • Man får koll på hemmet var och när man vill
  • Många upplever ökad trygghet och kontroll

För ytterligare funktioner när det kommer till övervakningskameror finns på vissa modeller även en högtalarfunktion. Det innebär att antingen man själv eller den eventuella larmcentralen kan kommunicera med huset. Kanske har larmet gått på grund av inbrott där man med hjälp av högtalarfunktionen kan skrämma bort tjuven. Kanske tittar man in och ser att hunden har klättrat upp på köksbordet och då kan man ryta ifrån – även om det såklart inte är ett lika allvarligt problem.

Utgå från behov

Det bästa sättet att komma fram till vilken typ hemlarm man ska välja är att utgå från sitt behov. Alla varken vill eller behöver komplettera med kameror och andra avancerade funktioner, medan det för andra kan vara mer nödvändigt. Hur ofta man är hemma, eller kanske rättare sagt borta, är en stor och ganska avgörande faktor vid val av hemlarm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *