Vaccin via Region Stockholm – eller vaccinationsklinik?

Kommer ditt barn få gratis vaccination eller behöver detta ordnas på egen hand? Det beror på vad för slags vaccination som det handlar om.

För barn
Region Stockholm erbjuder samtliga barn gratis vaccination utifrån det nationella vaccinationsprogrammet. Det innebär att barnen blir kallade (via föräldrarna) samt att all denna preventiva vård är gratis. För de som bor inom Stockholms län erbjuds alltid följande:

 • Rotvaccin – Första dosen ges vid 2 månaders ålder
 • Drifteri, stelkramp m.m. – Ges vid 3 månaders ålder. Nu ges även andra dosen av rotvaccin.
 • Drifteri, stelkramp m.m. – Andra dosen ges vid 5 månaders ålder
 • Drifter, stelkramp m.m. – Tredje dosen ges vid 12 månaders ålder
 • Mässling, påssjuka samt röda hund – Första dosen vid 18 månaders ålder
 • Drifteri, stelkramp m.m. – Dos 4 ges vid 5 – 6 års ålder

Rotavirus
De som är födda senare än sista februari 2014 får även vaccination mot rotavirus. Detta är ett av få vaccin som ges oralt. Det ska ges tidigast vid en ålder av 6 veckor. Vid frågor – Prata med BVC sköterska eller läs vidare på Region Stockholms webbplats. Det är även mycket viktigt att lämna information till sjukvården i det fall som vaccinationer har getts i andra länder vilka därmed inte finns registrerade i Sverige.

Vaccinationsklinik i Stockholm

I nationella programmet ingår inte det kompletta skydd som behövs vid utlandsresor. Det betyder att både barn och vuxna kan behöva söka upp en vaccinationsklinik inför utlandsresan för att kontrollera vilket ytterligare skydd som behövs.

Vilket land ska ni åka till?
Det som primärt avgör behov är vilket land ni ska åka till. Är det närliggande länder så som Danmark, Tyskland och Frankrike behövs generellt inget ytterligare skydd. Är det till Thailand eller exempelvis ett land i Afrika ges andra rekommendationer.

Vad kan skydd ges mot?
Följande är enbart exempel:

 • Hepatit A
  En infektionssjukdom som uppstår i levern och beror på virus.
 • Hepatit B
  I likhet med Hepatit A så slår detta mot levern och beror på virus.
 • Japansk Encefalit
  Sjukdom som har en hög dödlighet. Den sprids främst via mygg och hittas inte i Sverige.
 • Malaria

En sjukdom som skördar ett stort antal dödsoffer per år. Är febersjukdom och beror på parasiter vilka sprids av mygg. Vid resor till vissa delar av Afrika rekommenderas starkt denna vaccin.

Hur får jag läkarintyg i Stockholm?

Alla kan bli sjuka, oftast när det är som minst lämpligt. Om du vill kunna sjukskriva dig kommer du att behöva ett läkarintyg, i princip ett dokument som intygar att du verkligen är sjuk. En anställd måste alltid visa hela intyget till arbetsgivaren, dock behöver inte intyget detaljera exakt vilken sjukdom det handlar om. Diagnosen kan med andra ord döljas om personen vill detta. Vissa kollektivavtal anger även vilken läkare de anställda ska gå till för att kunna få ut sitt läkarintyg. Dessutom har Försäkringskassan ett läkarintygskrav om du vill kunna få ut sjukpenning, det vill säga ersättning för att du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Kom ihåg att Försäkringskassan ofta vill ha regelbunden kontakt med dig som är sjukskriven, detta för att höra hur du mår, om förbättring skett samt vad din och läkarens plan är för återhämtning. De vill helt enkelt veta när du kan börja jobba och om du kan trappa upp % du jobbar. Ett läkarintyg behövs ej för de första sju dagarna av en sjukdomsperiod. Arbetsgivaren kommer att betala så kallad sjuklön under de första två veckorna (14 dagar), därefter betalar Försäkringskassan din sjukpenning. Personer som söker jobb, är egenföretagare eller studerar kan också få sjukpenning från Försäkringskassan, då från och med dag 8. Notera att det även finns situationer där du kan behöva ett läkarintyg från och med dag 1.

Vad innehåller ett läkarintyg?

Läkarintyget ska ge Försäkringskassan och arbetsgivaren en förklaring till att de inte kan jobba. Intyget ska visa hur sjukdomen påverkar arbetsförmågan, dessutom vill Försäkringskassan även veta vad den undersökande läkaren har grundat sin bedömning på. Tanken är att läkarintyget ska kunna läsas och förstås av personer som inte har någon större medicinsk kunskap, exempelvis patienten själv och även handläggarna från Försäkringskassan. Det är endast läkare och tandläkare som får utfärda läkarintyg.

Du kan få ett läkarintyg genom att besöka en läkare. Idag finns det även möjlighet att få ett läkarintyg genom att chatta med en läkare, oftast i kombination med ett videosamtal. Kom ihåg att läkarintyg inte kan skrivas retroaktivt utan endast från och med den dagen du besöker läkaren.

Skor från Dr Martens

Skor från Dr Martens

Det är nu många år sedan Klaus Märtens skadade foten och därmed kom fram till hur man skulle utforma skor på ett bättre sätt än tidigare. Som arméläkare var han väl insatt i de utmaningar soldater såväl som civila stod inför när det rörde sig om balans, stöd och fotriktig komfort. Detta var i mitten av 1940 talet när tiderna inte var bra för butiker och försäljare. Tanken om skorna höll dock i sig och materialet kom många gånger från flygfält runt om i landet. Här fanns bra gummi till sulorna för en billig investering. I takt med att åren gick blev tiderna bättre och vad som nu är Dr Martens blev allt mer populära. Kundgruppen var först och främst kvinnor och tillika hemmafruar. De uppskattade kvalitet och tyckte om idéerna bakom denna produkt. Målgruppen har sedan dess skiftat en hel del. Från att ha förknippats med punkrörelsen har Dr Martens skor nu blivit vanligt för en större grupp.

Kängor och sandaler

Initialt var Dr Martens skor endast en fråga om kängor med bra stöd för fot samt vrist. Produktutvecklingen har dock sedan länge varit aktiv med att utforma alternativa varor. Nu för tiden finns Dr Martens skor till både kvinnor och män. Kollektionen innehåller dessutom allt ifrån kängor till sandaler. De klassiska kängorna med stålhätta är inte längre representativa för utbudet även om de naturligtvis finns kvar för de som vill ha klassiska kängor.

Om det är någonting som känns igen när det gäller skor från detta företag är det kvalité. Det finns inte några genvägar när man skall tillverka skor som håller måttet oavsett vilka prövningar som väntar. Ordentligt gummi och starkt läder är ett recept som visat sig fungera! Över tid har det kommit fodrade alternativ för de som vill hålla sig varm om fötterna under vintern. Klassiskt för Dr Martens skor är annars att man använder tjocka strumpor som foder i skorna. När man väl kommit över den första tidens prövning i att mjuka upp kängorna, finns det ingenting bekvämare! Detta är någonting många användare kan hävda. Dr Martens är kort och gott kängor i bra kvalitet samt för alla årstider.

Varför är cykelvagnen så populär – här får du svaret!

Om du gillar att röra på dig och samtidigt få frisk luft är cykelvagnen ett måste. Det är ett enkelt sätt och säkert sätt att få med barnen. Vagnen fäster du på cykeln och kan även användas som en vanlig barnvagn. Den har bekväma stolar med bälte för de minsta barnen och vill man kan man även sätta på cykelhjälm. Hjulen har ofta fjädring så det blir mjukare för passagerarna. Vagnen kan också användas som vanlig barnvagn. Den är enkel att ta av från cykeln och går även att packa ihop enkelt så att den inte tar mycket plats i förvaringsutrymmet. 

Cykelvagn – en ny trend

Om man enkelt vill ta med sina barn ut på en tur är cykelvagnen perfekt, varför den även blivit så populär. Man kan även ha med cykelvagnen för att göra ärenden så som att åka till affären. Den är bra för båda långa och korta resor då den har stort lastutrymme. Cykelvagnen påminner om en cykelsits men vagnen är mer stabil och bekvämare för barnen om de åker med. Den är också säkrare då det är mindre risk för att falla omkull med vagnen monterad på cykeln. Om man ska åka en längre tur är vagnen bättre då barnen slipper cykla själva. Man sparar också pengar på att inte behöva tanka bilen eller betala parkeringspengar om man annars är van vid bilresor under sommardagar.

Vad kostar det?

Det finns flera olika varianter av vagnar och därmed också olika prisklasser. Det finns billigare och enklare modeller för de som inte har tänkt använda vagnen så ofta. Det finns också vagnar som är dyrare och har fler finesser. Vissa cyklar har special bromsar så att vagnen är enklare att kontrollera. En del vagnar kan kosta någon tusenlapp, medan andra flera tusenlappar. Visst kan det låta mycket men investeringen kan vara värt det. En cykelvagn är precis som cykeln i sig något som oftast håller fler år än man räknat med. 

I alla väder 

Vagnarna är täckta med en plast eller tyg. Det hjälper barnen med solen de soligaste dagarna. Om det blir väldigt varmt finns det fönster att öppna, så att barnen kan få frisk luft. Man kan också använda vagnen när det regnar eftersom det finns regnskydd. Det finns möjligheten att helt öppna skyddet om vädret tillåter. Vagnen är också anpassad så att man kan använda den som en vanlig barnvagn och exempelvis ta men den under löprundan.

Jaktkläder för årstid och väder

Valet av jaktkläder är någonting man bör vara noga med för att jakten skall bli en trevlig upplevelse. Under långa pass är fukt och kyla två faktorer som förvärrar vistelsen. Ytterligare frågor man bör tänka på är valet av material och färg. Vid höstväder krävs brun-orienterade kläder och inte samma utstyrsel som under toppfågel-jakt. Genom att fundera över valet av utrustning, packning, funktion och temperatur, kan man enkelt förändra de förutsättningar man kommer att ha under jakten. Det finns i dagsläget ett stort antal försäljare av outdoorprodukter. När det kommer specifikt till jaktkläder är utbudet dock något mindre. Vissa klassiska varumärken säljs endast av auktoriserade återförsäljare medan andra alternativ finns att hitta var som helst. Även om valet av ytterplagg ofta införskaffas i fackbutiker med denna inriktning, kan övriga lager kompletteras efter eget tycke.

Några av de kända klädmärken som tillverkar jaktkläder för alla är:

  • Pinewood
   Detta företag är förhållandevis nytt på marknaden och kommer från Kanada. En nation som under alla år varit kända för jakt och äventyr. Samtliga plagg tillverkas i specifikt utformade lokaler för bästa kvalitet och resultat.
  • Aklima
Sortimentet från detta bolag handlar till stor del om ull och underställ. Det finns få lager som är så viktiga som dessa och både vandrare och försvaret har valt dessa produkter.

Skikt och kvalitet

För att dessa kläder avsedda för jakt, skall erbjuda bästa funktion har de ofta kombinerats med diverse membran. Det kan handla om fukttransporterande fibrer, vindtäta skikt och vattensäkra alternativ till foder av vanlig sort. Den som regelbundet vistas i naturen exponeras för väder i alla former. I syfte att kunna hantera dessa utmaningar på ett bra sätt, är det viktigt att vara noggrann i sitt val av kläder och utrustning. Bland de företag som jobbar med produkter för jägare, har vissa tagit steget till webben och säljer allting via effektiva webbutiker.

Självtesta dig mot allergier

Självtesta dig mot allergier

Numera är det enkelt att göra ett allergitest, du behöver inte ens uppsöka sjukvården för att göra ett första test, eftersom det finns ett antal självtester att beställa. Så tveka inte att testa dig om du misstänker att du har någon allergi.

Allergier

En allergi är en immunologiskt förmedlad överkänslighetsreaktion. Det betyder att din kropp försvarar sig mot något ämne som för de flesta är helt ofarligt. Allergier kan vara olika allvarliga och ha olika stora konsekvenser. I värsta fall kan de vara livshotande och i andra fall skapar de mest obehag. Men oavsett om fallet är det sista finns det ingen anledning att leva med det obehag som allergier skapar. Det är därför en bra ide att göra ett allergitest om man misstänker att man har en allergi.

Det finns många olika allergier, och några av de vanligaste är födoämnesallergier, pollenallergi och pälsdjursallergi. Det blir mer och mer vanligt att ha någon allergi, och därför är det viktigt att det är enkelt att testa sig, vilket de självtester mot allergier som finns numera underlättar.

Självtester för allergier

Du kan beställa självtester på nätet eller köpa dem på ett apotek. Testet går till så att det kollar mängden IgE-antigener i blodet, eftersom kroppen producerar extra många av dessa när du har en allergisk reaktion, och resultatet kan avläsas redan inom 10 minuter på en testremsa.

Så går det till

Med allergitestet kommer förstås en manual för hur du använder det, men vi berättar även här hur du går till väga.

 • Tvätta först händerna noggrant och torka dem.
 • Stick dig sedan i ett finger med lansetten och fånga en bloddroppe i pipetten.
 • Läs av resultatet efter 10 minuter: om ett färgat streck uppträder under båda bokstäverna på remsan så är allergitestet positivt.
 • Om testet skulle vara positivt bör du kontakta din läkare. Beroende på vilken typ av allergi det gäller kan du få göra ytterligare utredning eller få utskrivet antihistaminer eller andra läkemedel.

Så om du misstänker att du har en allergi finns det ingen anledning att gå omkring och må dåligt eller utsätta sig för onödiga risker. Det är bättre att ta reda på och vara säker på vad det är som orsakar dina allergiska reaktioner. Genom de självtester som finns för allergier är det dessutom numera mycket enkelt och billigt att göra ett allergitest. Och om du ogillar att sticka dig själv i fingret med nålen är det bara att ta hjälp av någon!

Ska du köpa en ny herrcykel? Tänk på säkerheten

Ska du köpa en ny herrcykel? Tänk på säkerheten

Cyklister drabbas ganska hårt i trafiken i storstäderna. För att vara på den säkra sidan är det bäst att vidta alla säkerhetsåtgärder man kommer på. Förutom att köra säkert och planerat på vägarna, gäller det också att din herrcykel har rätt utrustning. Om inte utrustningen finns där, som till exempel reflexer, blir det svårt att cykla riktigt säkert.

Fram- och baklyktor

Det här är mycket viktigt om du ska cykla i mörker. Om du inte har fram- eller baklyktor blir det betydligt svårare för andra trafikanter att se dig. Vissas lyktor sätts igång när du börjar trampa, vilket kan vara ett alternativ för den som inte villa hålla koll på och byta batterier. Om du bara ska ha en lykta är den där fram viktigast – men då är det mycket viktigt att det åtminstone finns en reflex där bak. Med det sagt ska båda fram- och baklyktor finnas och fungera som de ska. Om du inte har utrustningen kan du ta dig till en cykelbutik för att köpa in det som behövs.

Hur är bromsarna?

Om du köper en herrcykel är sannolikheten stor att du kommer köra den i trafikerade områden, om du till exempel ska ta den till jobbet eller mataffären. Vikten av att kunna bromsa ordentligt behöver knappast påpekas. Testa bromsarna och se till att de fungerar som de ska innan du börjar cykla. Fungerar de inte? Led cykeln till en verkstad nära dig, om du inte själv kan justera dem.

Reflexer

Reflexer är ett måste för dig som ska cykla i mörker. Även om du inte planerar att cykla i mörker, ska cykeln ändå vara utrustad med dem. Där bak ska en röd reflex finnas och där fram en vit. På sidan en orangegul. Att ha en reflex kan vara avgörande, eftersom bilisterna ser dig och din herrcykel betydligt tidigare.

Hjälm

Alla vet om det, men kan ibland behöva påminnas. Hjälm är ett billigt och effektivt sätt att skydda sig ifall olyckan skulle vara framme. Idag finns det mängder med olika modeller. Till exempel finns det hjälmar som ser ut som en krage och knäpps runt halsen. När du ramlar känner en sensor av det som vecklar ut ett skydd runt ditt huvud.

Fibrer och protein

Industrihampa kommer från en ört vid namn Cannabis. Cannabis är en extremt tålig och snabbväxande växt som genom åren har använts vid tillverkning av textilier och rep, till djurfoder och matolja och som energigröda. Under senare år också för CBD olja som intresserat forskare och användare. Under första världskriget användes hampaolja av den amerikanska armén som bränsle till lampor och maskiner. Örten har även haft en central roll som spirituellt och medicinskt verktyg i många kulturer världen över men plantans kanske mest välkända och väldokumenterade effekt är dess psykoaktiva egenskaper. På grund av plantans potentiella påverkan på centrala nervsystemet och associationen till hopplösa, sömniga hippies, har bilden av plantan stigmatiserats och forskning kring örtens positiva, icke-psykoaktiva effekter försvårats – en trend som dock börjar vända.

THC vs CBD

Cannabisplantan producerar cannabinoider, vilka även förkommer naturligt i människokroppen där de fungerar som signalsubstanser. De två vanligast förekommande cannabinoiderna i cannabis är THC och CBD olja. THC, eller Tetrahydrocannabinol, är en psykoaktiv substans som påverkar det centrala nervsystemet. Det är effekten av THC som syns hos personer som t.ex röker marijuana. CBD olja, eller Cannabidiol, är en icke-psykoaktiv substans som har en central roll i reglerandet av flera vitala funktioner i människokroppen.

Det endocannabinoida systemet

Cannabinoiden är en signalsubstans, ungefär som hormoner. En slags kroppens egen budbärare. I kroppen finns receptorer vars enda uppgift är att binda till sig cannabinoider. Detta system kallas det endocannabinoida systemet och ansvarar för att skapa en stabil inre balans (homeostas) samt att skydda, reglera och upprätthålla vitala funktioner som immunförsvaret, kroppens temperatur, vätskebalans, minne, blodsockernivå och tarmfunktion samt hunger, törst och sömn. Cannabinoider från växtriket benämns fytocannabinoider (fyto = yttre) medan cannabinoider som tillverkas naturligt hos människor och djur kallas för endocannabinoider (endo = inre). Ett tillskott av fytocannabinoider i kosten tros aktivera receptorer i kroppen och stimulera till att fler receptorplatser skapas.

Hampa 100% lagligt

CBD är fullt lagligt inom EU. Industrihampa får odlas i Sverige på fastigheter med minst 4 hektar jordbruksmark och så länge THC-halten inte överstiger 0,2%. Det har fortfarande inte bedrivits tillräckligt med forskning för CBD att klassas som läkemedel, men CBD-olja säljs både i hälsokostbutiker, på nätet och i vissa livsmedelsbutiker.

Protein för människan på språng

På senare tid har försäljningen av snabb mat ökat. Och nej, det där var ingen olycksalig särskrivning. Vi pratar inte om snabbmat som hamburgare, korv med mos och pizza, utan verkligen om mat som är snabb. Alltså käk som går snabbt att få fram. Dessutom brukar den sortens mat som menas här, också gå snabbt ut i blodet och ge den energi som man faktiskt är ute efter när man äter mat.
Det handlar om proteinpulver. Detta lilla magiska medel som de flesta förknippar med superatleter och proffsiga idrottsmän. Men faktum är att det också kan vara praktisk mat för oss vanliga dödliga. Det smakar bättre än vad många tror. Det går att variera i det oändliga och är helt enkelt en riktigt bra grej.

Snabbare, starkare, smidigare

Som vi nämnde i stycket ovan så är proteinpulver bra för de som tränar mycket. Det är bra näring som är sammansatt på ett sätt som kroppen gillar. Om man tillbringar timmar i gymmet efter jobbet så finns det ofta ingen tid att gå hem emellan. Möjligheten att få i sig en välbalanserad måltid, hemlagad och näringsrik är ganska liten. Ingen påstår att proteinpulver ersätter en sådan. Men det ger bra med energi inför träningspasset. Dessutom slipper man mycket av sockret som måltidsersättningar och energi-bars är proppfulla av.
Det gäller naturligtvis att få tag på rätt proteinpulver. Vilket som gör bäst nytta i din kropp beror lite på vad dina mål är. Vill du bygga muskler för att kunna delta i en styrkelyftartävling? Är det en viktnedgång som lockar och nya jeans som hänger hemma i garderoben? Eller behöver du helt enkelt bara en energikick som hjälper dig att tagga till? Det finns proteinpulver för alla tillfällen.
Som tur är så är det inte bara de som tränar som får lov att äta proteinpulver. De fungerar även bra som ett komplement för den som inte regelbundet utför någon träningsaktivitet. Rätt använt är proteinpulver ett enkelt sätt att förbättra sitt näringsintag oavsett varför.